måndag 26 september 2016

Fullbruksprov på Grönsöö 24-25 september

Detta år var det SVK Östra som arrangerade Fullbruksprovet och då var det ju lika bra att passa på. Träning i apportering och jakt ordnar sig ju naturligt så här års så det enda vi behövde göra var att fokusera lite extra på apporterna och dra några viltspår. I vart fall var det så vi tänkte...
Lite mer arbete än så var det allt men vi började i tid och slapp stressa igenom momenten. Och efter den lyckade provhelgen innan på Öland så kändes det som vi var väl förberedda.

Dag1:
  1. Fritt följ/kvarstannade vid smygjakt: Inga problem alls, full pott 4+4 p
  2. Blodspår: Gick jättebra, full pott, 16 p  
  3. Skogsapport: Samma sak, full pott, 16 p
  4. Lugn på pass: Inga problem, 8 p
  5. Apportering tre fåglar: allt gick bra till den sista fågeln som Bosse släppte på mina fötter, 12p (av 16)
Sen var det dags för rävapporten: På Fullbruk är spåret 100 m längre än i "vanlig" elitklass. Den stora skillnaden är dock att hunden har arbetat en hel dag och alla är trötta, rejält trötta.

Hursomhelst: Bosse for i väg i god fart på spåret men kom tillbaka tom med ögonen i kors. Jag kommenderade apport en gång till och då vände han om och stapplade iväg. Förstå min lättnad när han strax var tillbaka med räven i mun. Han hade lagt den ungefär 50 m bort utan att vi såg varandra. Avlämningen blev inte perfekt den heller men räven var ju bärgad och vi var fortfarande med. 10p (av 20).

Dag 2:

Jag åkte hem på kvällen och missade domarnas genomgång. Det första jag fick höra vid samlingen på söndagsmorgonen var att vi bara var två hundar kvar som kunde gå till pris, alla andra hade misslyckats med räven. Nu blev inte pressen direkt mindre..

  1. Sök under bössa: Att springa allt han har och vända på signal är lite av Bosses specialité så inga problem här även om det var hög vass, full pott 16 p.
  2. Vattenarbete: 3 fåglar, samtliga på öar fick mig att bli nervös på riktigt.  Skulle han fatta att fåglarna låg på land? Jajamen! Bosse hämtade alla tre, bra avlämningar och vi inkasserade ytterligare en maxpoäng: 68p
Bosse på vattenapport, foto: Magnus Eklund


Så var det dags för det avslutande momentet: Fältarbete.

Här är det fråga om fältprov på samma sätt som vanligt, fart, vidd, reviering, fågelarbete, apport bedöms.

Vi startade på stubb i gassande sol och endast svag vind. Bosse jobbade på riktigt bra men ingen fågelkontakt för honom i det släppet. Släpp nummer två gick mer ut på att hitta fågel än att visa upp fältsöket och till slut står Bosse. Upp med armen och domaren med skytt börjar gå mot oss. 10 sekunder senare lyfter fasanen utan att vare sig jag eller Bosse rört en fena. Nu började tankarna snurra i huvet, "så nära men ändå inte".
Dagen avslutas med att övriga hundar får gå till bilarna och så var det bara jag och Mary Lostråle med Lovaktarens Birdie kvar.
Jag fick släppa först och Bosse sprang iväg och ställde sig! Ibland är det inte svårare än så. Normalt är man som mest nervös i dessa lägen men nu kände jag bara en befrielse, det skulle bli en fågeltagning och strunt samma om han så knallapporterar till Kina!
Bra avanze, upp flyger tre fasaner och Bosse är hyfsat lugn i skott och flog. Ingen fällning med hänsyn till jaktkalendern och efter en lyckad kastapport kunde vi änteligen pusta ut.

Även Birdie hittade fågel till slut och så var vi två hundar till pris.

Bosses totalpoäng blev 247p, han tappade bara tre poäng sista dagen och blev bästa hund i momentet "Sök under bössan", bästa fälthund samt bästa hund på långa apporten (från dag 1).

Eftersom gränsen till 1:a pris går på 225 poäng så kan ni säker ana åt vilket håll mina mungipor pekade (och pekar fortfarande två dygn senare då detta skrivs)

247p var exakt en poäng  mindre än de 248p Birdie skrapade ihop så det var bara att lyfta på hatten och gratulera Mary. Dom hade egentligen ingen direkt miss på något moment utan tuffade på bra i samtliga grenar. Speciellt bra var dom på räven där de fick full pott så de var verkligen värdiga mästare.



Mary Lostråle med Birdie, jag med Bosse, foto Ola Edenborg


/Peter

ps. 1a pris i Fullbruk räknas mot JSCH, eftersom Bosse fick ett 1a pris på fält på Öland helgen innan så är det nu bara ett godkänt viltspår i anlagsklass kvar. Sedan är Bosse dubbelchampion han med.











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar